Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-05-09@07:05:46 GMT

همه بازیگران تحولات ادلب و اهمیت نشست تهران

تاریخ انتشار: ۴ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۰۰۰۹۹۴

همه بازیگران تحولات ادلب و اهمیت نشست تهران

تحولات جاری در ادلب را که در آستانه آزادی و پاکسازی کامل از بقایای تروریست ها قرار دارد، تنها با شناخت بازیگران کلیدی قابل توضیح و پیش بینی است.

به گزارش مشرق، «ادلب»، آخرین پناهگاه بقایای تروریست‌ها در سوریه در نزدیکی مرز مشترک با ترکیه، در روزهای اخیر شاهد نفس‌های پایانی تروریسمِ تحت حمایت کشورهای خارجی است که همچنان تلاش دارند چتر حفاظتی خود را برای بقای آنها در منطقه به دلیل منافع گسترده خود پابرجا نگه دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیشتر بخوانید: عصبانیت آمریکا از شکست تروریست‌های مورد حمایتش در سوریه گفتگوی سران ترکیه، روسیه، آلمان و فرانسه در مورد ادلب

پیشروی بالغ بر ۷۰۰ کیلومتری ارتش سوریه در حومه استان ادلب در سه هفته اخیر، بر سرعت روند تحولات در این استان افزوده و اندک ابهام‌ های باقی مانده در مورد اهداف بازیگران متعدد کلیدی در این بحران را عیان کرد.
 
برای بررسی تحولات ادلب پیش از هر چیز باید به شناسایی بازیگران عمده و مهم دو عرصه سیاسی و میدانی این منطقه سرنوشت ساز سوریه پرداخت.

بازیگران عمده در تحولات ادلب را می‌توان به این ترتیب نام برد:

- ایران: از جمله بازیگران مهم منطقه‌ای در تحولات سوریه، ایران است که رابطه تاریخی دوستانه‌ای با دمشق داشته و از سال ۲۰۱۱ و آغاز جنگ داخلی در این کشور با ابزار دیپلماتیک به حل این بحران شتافته است. اگر قائل به تعریف هدف برای بازیگران کلیدی در تحولات ادلب باشیم، تهران با ترتیب دادن نشست‌های دیپلماتیک و ارائه کمک‌های مستشاری درصدد است تا از مردم سوریه حمایت کرده و سایه سیاه تروریسم را که تاکنون خسارات و تلفات عمده‌ ای برای کشورهای منطقه و البته خودش به دنبال داشته و تراژدی‌های انسانی متعددی را رقم زده، از منطقه دور کند.

- روسیه: دیگر بازیگر کلیدی ادلب که در دو شکل دیپلماتیک و نظامی حضور فعالی در تحولات سوریه و ادلب بازی کرده و همچنان تلاش دارد تا از مانع تراشی‌های کشورها و سازمان‌های خارجی در مسیر آزاد و پاکسازی ادلب جلوگیری کند، همگامی‌های متعددی با ایران در راستای پایان دادن به تنش‌ها و جنگ سوریه و البته پایان حیات تروریسم در این کشور داشته است. مسکو در تلاش است تا ضمن حمایت از مردم سوریه، خشونت و تروریسم ۱۰ ساله در این کشور که از بطن حمایت غربی‌ها و بازیگران غربگرای منطقه پدید آمده را از چهره سوریه بزداید.

- ترکیه: تحولات اخیر در دو عرصه میدانی و سیاسی سوریه با نقش آفرینی ترکیه رقم می‌خورند. ترکیه که با ادعای مبارزه با تروریسم و حل بحران پناهجویی به شمال شرقی سوریه تجاوز نظامی کرده، در هفته‌ ها و ماه‌ های اخیر کاروان‌های متعدد نظامی به سوی ادلب گسیل کرده و پست‌های دیده بانی متعددی را در منطقه تاسیس کرده است.
 
حمایت تسلیحاتی و لجستیکی از گروه‌های تروریستی در هفته‌ ها و ماه‌ های اخیر به جزء لاینفکی از تلاش‌های ارضی و سیاسی ترکیه و شخص «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور این کشور مبدل شده است. آنکارا در این مسیر تا جایی پیش رفته که از واشنگتن برای استقرار سامانه‌ های پاتریوت درخواست کمک کرده تا بتواند مانع پیشروی ارتش سوریه در ادلب شود. آنکارا در مسیر دستیابی به اهداف خود و قربانی کردن زنان و کودکان، از ابزارهای ارتش، دیپلماسی تهدید و ارعاب، تجاوز نظامی و حمایت گسترده از گروه‌های تروریستی بهره می‌برد.

- آمریکا: وعده‌های «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا مبنی بر پایان دادن به «جنگ‌های احمقانه» در غرب آسیا در نهایت منجر به آشکار شدن اهداف این کشور در سوریه شد؛ نفت و حمایت از رژیم صهیونیستی. آمریکا که تاکنون بارها از طرق نظامی و فشارهای سیاسی و تحریمی، تلاش کرده، دولت قانونی سوریه را به زانو در بیاورد در نهایت خواسته اش را از حضور نظامی در این کشور با انتقال نظامیانش به مناطق نفت خیز سوریه نمایان ساخت.
 
حفاظت از رژیم صهیونیستی، جاه طلبی‌ های منطقه‌ای و نفت تا جایی برای واشنگتن اهمیت دارد که در میانه تنش‌های با ترکیه بر سر سامانه اس ۴۰۰، علاوه بر خروج از شمال شرق سوریه راه را برای تجاوز نظامی ترکیه باز کرد، با تبعیت از سیاست یکی به نعل و یکی به میخ با درخواست ترکیه برای استقرار سامانه‌های پاتریوت مخالفت نکرده است.

تنها سناریوی پیشروی ادلب، آزاد و پاکسازی کامل تنها منطقه تحت کنترل تروریست‌ها در سوریه است که در آینده نزدیک به وقوع می‌پیوندد. این مهم در عرصه میدانی با تلاش‌های ارتش سوریه و در عرصه سیاسی با تلاش‌های ایران و روسیه در حال تحقق است. نشست سه جانبه تهران با حضور ایران، روسیه و ترکیه در اوایل ماه مارس ۲۰۲۰ به ابتکار تهران گام مهمی در راستای حل و فصل دیپلماتیک این بحران قطعا نقش مهمی در تسریع پایان بحران ادلب خواهد داشت.

منبع: میزان

منبع: مشرق

کلیدواژه: انتخابات98 کرونا لیگ قهرمانان آسیا سوریه ادلب آمریکا ترکیه روسیه ارتش سوریه مسکو واشنگتن تروریسم تهران سامانه اس ۴۰۰ نشست سه جانبه تهران رژیم صهیونیستی جنگ سوریه تحولات ادلب تروریست ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۰۰۰۹۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اهمیت سفر «نیچروان» از منظر اقلیم کردستان

خبرگزاری مهر، گروه بین‌الملل، آرمان نصراللهی: سفر سه روزه نچیروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق و از چهره‌های برجسته و مورد اعتماد گروه‌ها و جریان‌های مختلف سیاسی در این منطقه به ایران، نشان دهنده افقی تازه پیش روی ارتباط و تعامل تهران و اربیل است.

طی یکی دو سال اخیر ارتباط تهران و اربیل تا حدودی سرد شده بود و حوادث و اتفاقات روی داده در منطقه باعث سردی روابط بین دو طرف شده بود که این بار با سفر سه روزه نچیروان به تهران و دیدار با رهبری، رئیس جمهور و سایر مسئولان ارشد نظام پیش بینی می‌شود که روابط دو طرف وارد فضای تازه و بهتر شده و به همین دلیل این ارتباط می‌تواند در راستای نهادینه کردن امنیت در منطقه پیامدها و دستاوردهای بسیار مهمی داشته باشد.

نچیروان بارزانی که در طول دو دهه اخیر در مسئولیت‌های مختلف سیاسی همواره گفتمانِ گفتگو با همسایگان از جمله ایران را در دستور کار قرار داده است، بعد از سفر به بغداد و همچنین دیدار با رئیس جمهور ترکیه راهی ایران شد تا ارتباط و تعامل با بهترین و نزدیک ترین دوست کردهای عراق را تقویت کند.

سفر بارزانی در شرایط خاص منطقه‌ای به ویژه مسائل داخلی اقلیم و همچنین اختلاف اقلیم با دولت مرکزی عراق، دارای پیامدهای مثبتی برای کشور عراق از جمله منطقه اقلیم خواهد بود و بدون شک سران دولت مرکزی عراق نیز تحولات این سفر و دیدارهای رئیس اقلیم را با جدیت ویژه دنبال خواهند کرد.

نگاهی به سابقه تاریخی ارتباط جمهوری اسلامی ایران با کردهای عراق نشان می‌دهد که ایران همواره بهترین دوست برای کردهای عراق بوده و در صحنه‌های مختلف از جمله اتفاقات و حوادث چند دهه اخیر بهترین همراه و پناهگاه برای آنها بوده و در این حوادث از هیچ کمکی برای ارائه به کردهای عراق دریغ نکرده است.

حمایت‌های ایران از کردهای عراق تا جایی است که نچیروان بارزانی در دیدار با رئیس جمهور اسلامی ایران نیز به آن اشاره کرد و گفت: «شالوده عراق جدید و روابط امروز فی مابین برآمده از همکاری مبارک ایران و عراق است و لذا ایران برای ما صرفاً یک همسایه نیست. اگر انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی نبود، معلوم نبود حرکت کُرد امروز چه سرنوشتی داشت. رعایت حرمت این همکاری‌ها و تعاملات خط قرمزی است که ما هرگز از آن عبور نخواهیم کرد».

تاکید بارزانی بر اهمیت روابط تهران اربیل و تهران بغداد نشان دهنده جایگاه ایران در تحولات منطقه‌ای است، موضوعی که هر چند کشورهای غربی به دنبال ایجاد چالش در آن هستند ولی علیرغم همه توطئه‌های صورت گرفته، این جایگاه و نقش نه تنها کاهش پیدا نکرده که به دلیل تحولات اخیر افزایش چشمگیری نیز داشته است و ایجاد آرامش در عراق بدون مشارکت و حضور ایران امری غیرممکن تلقی می‌شود.

جدای از مسائل تاریخی، در حال حاضر جمهوری اسلامی ایران یکی از مهمترین شرکای تجاری با اقلیم کردستان عراق است و وجود چندین مرز رسمی از تمرچین گرفته تا باشماق و پرویزخان، نشان دهنده این اهمیت و حجم بالای مبادلات کالا و خدمات فنی و مهندسی است و به همین دلیل ارتباط و تعامل ایران با اقلیم می‌تواند زمینه‌های رشد فعالیت‌های تجاری بین دو طرف را نیز سبب شود.

در طول چند سال اخیر در کنار فعالیت‌های تجاری در زمینه‌های خدمات فنی و مهندسی، توجه به مسائل علمی و بهداشتی نیز مورد توجه قرار گرفته و با توجه به زیرساخت‌های ایجاد شده در استان‌های کردستان و کرمانشاه، ساکنین اقلیم بخشی از نیازهای بهداشتی و آموزش عالی خود را در استان‌های مرزی ایران دریافت می‌کنند و یکی از اهداف مهم این سفر تقویت این ارتباطات در آینده به شمار می‌رود.

در حوزه مسائل داخلی اقلیم نیز سفر نچیروان بارزانی به تهران دارای پیام‌های مهمی است، به گونه‌ای که با توجه به اختلاف گروه‌های سیاسی در خصوص برگزاری انتخابات محلی در اقلیم با دولت مرکزی عراق، این سفر می‌تواند در راستای جلب نظر ایران برای مدیریت این اختلافات و رفع آنها موثر باشد، موضوعی که طی یکی دو روز اخیر بارها از سوی رسانه‌های محلی کردزبان در اقلیم مورد توجه قرار گرفته است.

در کنار این موارد باید به مسئله توافق نامه امنیتی بین ایران و کشور عراق نیز اشاره کرد؛ موضوعی که به نظر می‌رسد در دیدار رئیس اقلیم با مسئولان ایرانی مورد توجه قرار گرفته و بر اساس آنچه که رسانه‌ها مطرح کرده‌اند، رئیس جمهور و سایر مسئولان نیز خواستار مشارکت فعال اقلیم در راستای اجرایی کردن آن شدند.

بدون شک نچیروان بارزانی با دست پر راهی اقلیم می‌شود و تهران و اربیل هم در روزها و ماه‌های آینده فصل نوینی ار ارتباط و تعامل را تجربه خواهند کرد و همچنان که دکتر رئیسی در نشست با بارزانی اعلام کرد: ایران مانعی برای گسترش همکاری‌های اقتصادی و مراودات تجاری با اقلیم کردستان ندارد. ما مرزهای طولانی میان دو طرف را فرصتی ارزشمند برای ارتقای سطح روابط می‌دانیم، اما امنیت اساس و بستر ضروری هر نوع همکاری و گسترش تعاملات است.

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه نباید اجازه دهیم عناصر معاند و بدخواهان روابط دوستانه و صمیمی طرفین اخلالی در مسیر گسترش همکاری‌های فیمابین ایجاد کنند، اظهار داشت: نگاه مسئولان باید فراتر از بدخواهی بیگانگان معطوف به طراحی و اجرای راهکارهای توسعه روابط در مسیر تامین منافع متقابل میان ایران با عراق به طور عام و اقلیم کردستان به طور خاص باشد.

کد خبر 6099443

دیگر خبرها

  • وعده صادق امنیت ملی ایران را به صورت جهشی ارتقا داد
  • اساس و پایه دانشگاه بر منزلت استاد نهادینه شده است
  • نشست تخصصی وبیناری در چابهار
  • اردوغان: کارهای ناتمام‌ خود را در سوریه به پایان خواهیم رساند
  • سفیر ایران در دوشنبه: امنیت در آسیای مرکزی حائز اهمیت است
  • گزارش تحولات معاملات بازار مسکن شهر تهران در فروردین‌ماه سال ۱۴۰۳ منتشر شد
  • اهمیت سفر «نیچروان» از منظر اقلیم کردستان
  • اینجا تهران است بە وقت اقلیم کردستان / اهمیت سفر بارزانی بە ایران
  • چرایی اهمیت مشارکت در دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم 
  • روسیه: به نظرات طالبان در نشست‌های بین‌المللی اهمیت می‌دهیم